Efectul dezinhibitiei online

Cum sa culegi date despre persoanele cu care corespondezi
iunie 27, 2015
Semnificatia butonului „Like” in comunicarea online
iulie 4, 2015
Arata tot

Este binecunoscut faptul ca oamenii fac si spun lucruri in spatiul virtual pe care nu le-ar spune de obicei fata in fata.La adapostul ecranului se simt deschisi , relaxati, lipsiti de inhibitii. Cercetatorii numesc acest fenomen „Efectul Dezinhibitiei”, o sabie cu doua taisuri pentru utilizatorii online lipsiti de spirit critic si discernamant. Uneori oamenii impartasesc lucruri foarte personale despre ei insisi , dezvaluind emotii, secrete, temeri, dorinte, sau dezvaluie comportamente de bunatate, generozitate si suport, fenomen care a fost numit de cercetatori Dezinhibitie Beningna. Dar internetul este plin de agresivitate, limbaj grosolan , imagini violente, critici dure, furie, ura si chiar amenintari.

Userii exploreaza si laturi mai intunecate ale internetului, accesand pagini pornografice, violente si spatii virtuale pe care nu le-ar vizita niciodata in viata reala. Acesta a fost numita Efectul Dezinhibitiei Toxice. Latura benigna a dezinhibitiei este focusata pe incercarea de intelegere si explorare a sinelui, de a lucra cu problemele personale si de a gasi solutii pentru modul de a fi. Dezinhibitia toxica este un proces catharhic orb, lipsit de insemnatatea vreunui beneficiu personal de crestere. Spatiul virtual slabeste mecanismele de cenzura individuala, deblocand barierele psihologice prin actiunea unor factori cumulati sau individuali care se potenteaza reciproc, rezultatul fiind unul complex si amplificat.


• TU NU MA CUNOSTI ( ANONIMITATE DISOCIATIVA)

In spatiul virtual majoritatea fiintelor cu care interactionam nu pot sustine cu certitudine ca ne cunosc asa cum suntem cu adevarat. Cea mai mare parte a oamenilor stapanesc doar ceea ce li se permite informational.Anonimatul garanteaza protectia utilizatorului daca acesta isi doreste si chiar incurajeaza nivelul dezvaluirilor personale. Posibilitatea oamenilor de a separa vietile lor reale de cele virtuale , incurajeaza oamenii sa fie vulnerabili, sa se deschida.orice ar spune acestia, viata lor nu poate fi afectata. Comportamentul din online nu reclama asumarea responsabilitatii consecintelor. Psihologii numesc aceasta “disociere”

NU MA POTI VEDEA (INVIZIBILITATE)
Navigarea anumitor medii sociale de media: Blog-uri, Site-uri Web, Forumuri, Chat-uri sub protectia anonimatului , ofera oportunitatea oamenilor de a naviga pe pagini virtuale si de a face anumite afirmatii pe care nu si le-ar asuma in viata reala. Aceasta putere de a fi ascuns se suprapune cu anonimatul, desi anonimatul este ascunderea identitatii. Exista diferente importante. In comunicarea textuala, de E-mail, Chat, Blog, Mesagerie Instant poti fi usor desconspirat. Desi identitatea este publica, posibilitatea de a fi invizibil fizic, amplifica fenomenul dezinhibitiei. In on-line utilizatorul nu trebuie sa isi mai faca griji in privinta semnalelor non-verbale de dezabrobare si descurajare sau indiferenta. In psihanaliza, psihiatrul este plasat undeva in spatele pacientului, astfel incat sa ramana o figura ambigua, care nu transmite semnale de nici un fel, facilitand expunerea libera a subiectului. In relatiile de zi cu zi, oamenii evita sa se priveasca in ochi atunci cand discuta despre subiecte personale cu conotatii emotionale. Comunicarea la distanta, textuala incurajeaza confesiunile mult mai usor.

NE VEDEM MAI TARZIU ( ASINCRONICITATEA)
Pe forumuri si pe e-mail, comunicarea nu se realizeaza in timp real. Pot trece minute, ore, zile, saptamani, luni pana sa primesti un raspuns inapoi. In viata reala, ar fi ca si cum ai suspenda o conversatie in timp si ai reveni ca prin magie asupra ei la un moment dat. In viata virtuala, persoane care au postat mesaje ostile, cu incarcatura puternic emotionala, pot experimenta sentimentul de “fuga” , evitand confruntarea cu raspunsul. Posibilitatea de a se delimita de continut, de neasumare a raspunerii pentru el, creeaza un sentiment de siguranta. Kali Munro, un pshioterapeut online descrie acest fenomen asemanator ca efect cu o lovitura, urmata de o fuga de la locul faptei.

TOTUL SE PETRECE IN MINTEA MEA (INTROIECTIE SOLIPSISTA)
Deseori sentimentul persoanei este acela ca mintea sa a fuzionat cu mintea partenerului de discutie din online. Citind mesajul altei persoane, este ca si cum o persoana magica a patruns in mintea ta. In lipsa vocii celeilalte persoane, i se atribuie propria voce. Constient sau inconstient am putea asocia o anumita imagine cu modul in care acea persoana arata sau se comporta. Partenerul nostru din on-line devine un personaj din lumea intrapsihica, desenat de modul in care el sau ea se prezinta in scris, de asteptarile, dorintele si nevoile noastre. Pentru ca aceasta persoana ne aminteste de alte persoane cunoscute in trecut, putem umple acest spatiu al imaginatiei personale cu noi detalii, imbogatindu-l. Treptat acest personaj, devine tot mai real, conturat in capul nostru, chiar daca noi sunt autorii acestui roman imaginar.

Oamenii fantasmeaza despre ideea de flirt, argumenteaza cu sefii, discuta cu prietenii foarte sincer despre ceea ce simt. In imaginatia lor, sunt liberi sa spuna si sa faca gesturi necugetate, pe care nu le-ar face in viata reala, pentru ca planul fantasmelor preia controlul. Comunicarea textuala online, devine un lant fin de idei fanteziste si de scenarii psihologice, in care planul real se imbina cu planul imaginar. Nimeni nu a reusit sa previzioneze care este impactul asupra comportamentului uman pe termen lung. Ceea ce se poate spune cu siguranta este ca in acest stadiu de comunicare cibernetica suntem niste simpli jucatori. Atunci cand citesc mesajele altora, postate in statusuri, utilizatorii se identifica cu ele, proiecteaza cuvintele “auzite” considerand ca li se adreseaza.Inconstient aud o “voce” care le vorbeste. Cand vorbim cu noi insine suntem dispusi sa ne spunem tot felul de lucruri, pe care nu le-am spune altora.

• ESTE DOAR UN JOC (IMAGINATIE DISCIATIVA)
Daca vom combina introiectia imaginativa cu capacitatea de evadare virtuala, vom mari efectul dezinhibitiei. Oamenii pot simti ca personajele imaginare create exista intr-un spatiu diferit, o lume de vis, in afara cerintelor si responsabilitatilor din lumea reala. Unii disociaza viata lor online de faptele offline. Emily Finch un avocat specializat in furtul de identitate online a observat ca unii oameni vad viata lor online ca pe un joc de reguli si de norme, care nu se aplica in viata reala. Inchiderea computerului este considerata de unii suficienta pentru ascunderea identitatii false undeva in spatele ecranului. Anonimatul tinde sa amplifice imaginatia disociativa. Sub influenta anonimatului, persoana incearca sa fie invizibila pentru a deveni o non-persoana, efectul obtinut fiind o simplificare si o reducere de identitate. In imaginatia disociativa, sinele afisat pe jumatate tinde sa fie mai elaborat.

SUNTEM EGALI (MINIMIZAREA AUTORITATII)
Lipsa unei confruntari de tipul fata in fata permite fiecarei persoane sa fie egala in dreptul la exprimarea on-line. Nimeni nu garanteaza ca persoana cu care stam de vorba este un reprezentant de multinationala sau ultimul pierde vara, care nu are altceva mai bun de facut decat sa stea pe internet. Oamenilor le este frica sa isi exprime opinia despre autoritate si modul in care se raporteaza la aceasta. Frica de dezaprobare si de pedeapsa la anesteziaza spiritul, dar in online sunt mult mai relaxati pe subiecte despre autoritati si sfidarea acestora. Filosofia exploratorului deschis la minte si receptiv la nou incurajeaza minimizarea autoritatii in virtual.

VARIABILELE DE PERSONALITATE
Efectul de dezinhibare nu este singurul care genereaza acest sentiment de expunere din spatiul de Social Media. Puterea emotiilor, nevoia de unitate influenteaza modul in care se comporta oamenii. Tipologiile de personalitate variaza si ele prin modul de aparare a libertatii de expresie. Personalitatile histrionice tind sa fie mai deschise si mai exhibate emotional, iar cele compulsive mai rezervate.

SINELE ADEVARAT?
O femeie cu furie reprimata se poate dezlantui in online pentru a arata ceea ce simte cu adevarat , un timid isi poate arata afectiunea pentru un prieten virtual.Pe internet oamenii se raporteaza mai mult la sinele lor real. De multe ori valorile culturale si sociale ne dicteaza modul in care ne percepem “adevaratul” Sine. Ne este mult mai usor sa acceptam valorile pozitive, decat cele negative.

Persoana, pe care noi o prezentam altora poate fi rezultatul unui proces lung si anevoios de ani de zile de conditionari. Cu toate acestea, in mediul online predispozitia de personalitate este orientata spre confesarea mai profunda a emotiilor si gandurilor decat in viata de zi cu zi .Oportunitatea acestor confesiuni pare mai valoroasa in spatiul cibernetic. Exista persoane care au dezvoltat relatii nesatisfacatoare in viata reala, iar mediul virtual le ofera posibilitatea de compensare prin purtarea discutiilor cu prietenii pe care si-i aleg ca alternativa la stilul lor de viata. Se simt mai autentici prin acest mod de interactiune.

Psihologii clinicieni considera ca intelegerea mecanismului de aparare este esentiala , deoarece dezvaluie gandurile ascunse, sentimentele si nevoile unei persoane. De ce o fiinta ar reprima ceva? De ce ar fi inhibata? Acelasi lucru este valabil si on-line. In virtual, oamenii devin mai dezinhibati si dezvaluie date despre ei insisi, totusi nu se pot opune inhibitiei si pierd ceva esential legat de spre ei insisi, de multe ori inconstient. Anonimatul cibernetic, elibereaza oamenii de anxietate. Pentru timizi, eliberarea eroului captiv din interior este o ocazie minunata. In comunicarea online oamenii ascund constient sau inconstient despre ei anumite lucruri , ori de cate ori dezvaluie sincer aspecte despre ei insisi. Orice forma de mass media incurajeaza expunerea anumitor aspecte dspre indivizi si estomparea altora. Ceva este descoperit, in timp ce altceva este ascuns.

Diferitele medii de comunicare transmit informatii ambivalente, informatii fragmentate, franturi de realitate. In mass media foarte multe persoane prezinta o perspectiva diferita de realitatea lor. Diferenta este foarte subtila. Sinele interactioneaza cu mediul in care acesta este exprimat, nu este idependent de mediu. Atunci cand o persoana isi refuleaza agresivitatea reala in viata virtuala , ambele comportamente reflecta aspecte fundamentale ale personalitatii sale. Ambele dimensiuni sunt dezvaluite in contexte diferite.

Variatele modele de constelatii de personalitate, inhibarea vinovatiei, rusinii sau anxietatii, pot ajuta la explicarea altor fenomene online cum ar fi experimentarea de identitate, jocuri fantezie, proiecte multitasking, schimbari subtile de personalitate in trecerea de la un mediu la altul. De fapt un comportament dezinhibat online nu exista, ci mai degraba o colectie de constelatii de emotii, memorie si ganduri de a interactiona cu diferite tipuri de medii online.

Aproape toate persoanele incearca un grad mai mic sau mai mare de dezinhibare cand sunt pe internet.Amestecul de incertitudine, frustrare, anxietate,ghinioane si posibile nenorociri, determina oamenii sa inainteze cu prudenta si suspiciozitate. Unii oscileaza intre dezinhibitie si inhibare. Impunerea unor limite proprii intre ceea ce ii reprezinta si ceea ce nu ii reprezinta, este experienta de demarcare intre gandurile, emotiile si amintirile lor in raport cu cele ale altor oameni.

Culegerea informatiilor cu ajutorul celor cinci simturi dispare in spatele ecranului. Nu este foarte clar care este perceptia celorlalti in privinta utilizatorului X sau Y. Comunicarea sincrona si asincrona estompeaza perceptia trecutului, prezentului si viitorului. Distinctia dintre interior si exterior nu mai exista.Studii aprofundat ale comportamentului uman in social media, ar putea oferi in viitor informatii subtile nebanuite despre dinamica Sinelui.

Sursa : Prima decada a CyberPsihologiei (1996-2006)
Psihologia Cyberspatiului , John Suler, Ph.D.

Te invit sa parcurgi oferta si serviciile mele. Rezerva acum o programare pentru o consultanta personalizata in functie de buget si prioritati. Mult Succes!