Internetul furnicilor si retelele sociale

Cum sa aduci mai multa bucurie in familie cu Mirela Horumba
noiembrie 26, 2015
Despre unicitate in Personal Branding
noiembrie 27, 2015
Arata tot

Profesorul de biologie Deborah Gordon iubeste furnicile. Are poze cu acestea pe ziduri, sculpturi pe birou si in jur de 8000 de furnici in laborator. Studiindu-le mai bine de 20 de ani modul in care acestea isi organizeaza coloniile, felul in care isi cauta hrana, modul in care decid cat de repede sa trimita o furnica pentru a strange alimentele, Deborah s-a gandit ca algoritmul comportamentului lor s-ar putea aplica si altor tipuri de retele.

Ea l-a solicitat pe Balaji Prabhakar, un profesor de informatica si inginerie electrica de la Universitatea Standford in acest sens. Prabhakar si-a dat seama ca modul in care lucreaza reteaua furnicilor este asemanator cu Protocolul de control al transmisiei (TCP). Ca si internetul si „anternetul” are in comun algoritmul folosit in expedierea de date. Cu mult inainte de inventarea internetului, furnicile inventasera anternetul, cele doua retele functionand foarte bine in acelasi mod.

Deborah Gordon povesteste ca a studiat vreme indelungata intelegerea modului in care coloniile de furnici isi reglau comportamentul. Cand a inteles modul in care furnicile agricole reglementeaza
modul de cautare a hranei, a realizat ca algoritmul putea fi utilizat si in alte sisteme de retele.

In concluzie, o colonie de furnici, la fel ca multe alte sisteme complexe functioneaza fara nici un control central. Nu este nimeni responsabil, nimeni nu spune furnicilor ce trebuie sa faca, ele trebuie sa isi foloseasca informatiile pe care le primesc de la interactiunile locale pentru a decide ce sa faca.

O colonie stabileste modul in care se va porni in cautarea hranei pornind de la rata furnicilor care se intorc in colonie, practic pornind de la rapiditatea raspunsurilor. Cu cat este mai multa mancare intr-o locatie si furnicile se intorc mai repede, cu atat este un mesaj pozitiv al disponibilitatii alimentare.

Prabhakar sustine ca internetul si anternetul au in comun algoritmul in sine, care este folosit de expeditorii de date de internet pentru a detecta latimea de banda disponibila. Este cam acelasi lucru cu algoritmul folosit de furnici pentru detectarea cantitatii de alimente disponibile. Modul in care functioneaza reteaua de date este prin trimiterea speculativa a unor pachete, in mod analog este la fel ca atunci cand furnicile pornesc in explorare. Pentru fiecare pachet expediat, receptorul informatiilor va trimite o confirmare pentru fiecare pachet pe care il va obtine. Este ca atunci cand furnicile plecate in explorare se intorc. Deci fluxul de pachete care ies si confirmarile care se intorc, sunt un fel de semnale de incurajare de genul : ” Bine, mergeti mai departe, nu este niciun pericol si trimite mai multe semnale”

Sursa: http://spectrum.ieee.org

Te invit sa parcurgi oferta si serviciile mele. Rezerva acum o programare pentru o consultanta personalizata in functie de buget si prioritati. Mult Succes!