Cat de usor te poti compromite daca esti CEO

Fluxogenics, Topul Energiei pentru Viata si Afaceri
februarie 17, 2016
Despre oversharing
martie 5, 2016
Arata tot

Desmond Haga, un CEO american a fost acuzat de cruzime impotriva animalelor, dupa ce a fost filmat lovind fara mila un pui de doberman, pe care il avea in grija intr-un hotel din Georgia.

Prin publicitatea negativa care a urmat, Haga si-a pierdut slujba si i s-a interzis sa detina controlul asupra animalelor timp de trei ani.

Inregistrarea care a devenit publica, l-a obligat pe Haga sa demisioneze din functia de CEO al companiei de Cataring Centerplate. A fost acuzat de cruzime impotriva animalelor, amentat cu 75.000 $ inainte de a renunta la functia de conducere si determinat de companie sa doneze 100.000 $ , pentru a contribui la sustinerea protectiei animalelor in orasul Vancouver, unde a avut loc incidentul si la 1000 de ore de munca in folosul comunitatii.

„Din pacate, am actionat in mod necorespunzator, imi pare rau si sunt recunoscator pentru faptul ca nu am adus nici un prejudiciu animalului” a spus el in timpul procesului.

” Mi-e rusine si ma simt profund jenat de faptul ca o frustrare minora cu animalul de companie m-a facut sa-mi pierd controlul asupra raspunsului meu emotional. As dori sa imi extind scuzele mele familiei mele, firmei, clientilor, am inteles ca acest lucru s-a reflectat negativ si asupra lor”.

Pentru multe persoane aceste masuri nu au fost considerate suficiente. Un simplu click pe Twitter, arata cat de vocali au fost fanii sportivi si iubitorii de animale in asteptarea finalizarii procesului lui Haga. Multi suporteri au declarat ca refuza sa mai achizitioneze de pe stadioane produsele companiei Centerplate, pentru a pune si mai multe presiune asupra deciziei instantei. A circulat si o petitie care a acumulta mai mult de 180 000 de semnaturi,

Inainte de a lucra pentru Centerplate, Haga a mai detinut functii de conducere la IHOP, Safeway,Taco Bell YUM, Pizza Hut, 7-Eleven, unde a supravegheat operatiunile a mai mult de 25.000 de francize. El s-a mai ocupat de asemenea si de marketing-ul strategic la Maytag.

Consiliul de administratie a anuntat ca a luat decizia de a numi in pozitia de presedinte interimar si director executiv pe Chris Verros ca urmare a demisieilui Desmond Haga din companie.

„Vrem sa reiteram faptul ca noi nu aprobam si nici nu vom trece vreodata cu vederea abuzul de animale” a declarat Joe O’Donnell, presedintele consiliului de administratie Centerplate. Ca urmare a unei reexaminari extinse a incidentului care il implica pe domnul Haga, as vrea sa imi cer scuze pentru suferinta creata de aceasta situatie care i-a afectat pe multi; multumesc angajatilor, clientilor si oaspetilor care si-au exprimat sentimentele cu privire la acest incident. Vocile lor ne-au ajutat in cadrul deliberarilor noastre din timpul acestui context neobisnuit si nefericit de imprejurari.”

Chris Verros si-a asumat noul rol dupa mai mult de 35 de ani de experienta si o reputatie impecabila fiind considerat unul dintre cei mai respectati lideri din industrie. Chief Operating Officer pentru Centerplate inca din anul 2010, el a ajutat compania sa realizeze o crestere fara precedent. Inainte de a lucra in aceasta companie, Verros a fost vicepresedinte executiv la Boston Culinare Group.

” Sunt mandru sa lucrez cu Chris si simt ca Centerplate este incredibil de norocoasa sa aiba un lider atat de puternic, care sa poate prelua imediat acest rol” a adaugat O’Donnell.” Saptamana trecuta a fost foarte dificil pentru compania noastra, angajatii si clientii nostri. Nu am nici o indoiala ca impreuna cu Chris prin experienta, viziunea, integritatea si angajamentul fata de valorile si misiunea noastra, vomputea sa mergem impreuna mai departe”.

Concluzia povestii poate fi anticipata: Nimeni nu este de neanlocuit!

Cu cat functia de conducere este mai mare, cu atat compromiterea reputatiei te poate proiecta in situatia de a pierde totul, suportand umilinta publica la o scala la fel de mare, pe cat de important este si statutul social.

Nimeni nu spune ca ar trebui sa devenim niste paranoici, insa investirea cu o anumita autoritate presupune si un cod etic si moral, un set de valori autentice si comportamente adecvate, care nu pot fi simulate si nici ascunse in spatele hainelor si a pozitiei sociale, deoarece oricand datele problemei se pot schimba si deficientele de personalitate se pot manifesta nestingherit.

Ce sanse are Haga sa mai detina vreodata o functie inalta in vreo companie care sa doreasca sa se asocieze cu numele sau? Gandeste-te cat de multe informatii se pot gasi despre acesta de catre potentialii clienti ai oricarei companii, la care acesta ar detine din nou un post de conducere… Cat de mult l-ar respecta colegii si subalternii…

Acest om si-a distrus nu doar reputatia, ci si viata. Trecand peste oprobiul public, a fost adus la sapa de lemn si obligat sa se retraga din viata sociala. Ce poti invata din aceasta poveste? Pai ai putea intelege cat de mare este expunerea sociala, cat de repede se poate multiplica o informatie si cat de usor te poti compromite profesional intr-o societate informationala in care nu stii cand spui, sau faci ceva, daca esti filmat, fotografiat sau preluat prin sharing.

A fi o persoana publica, intelegand prin aceasta ca ai conturi sociale si profesionale, detii o functie de conducere, sau o afacere proprie, implica foarte multa responsabilitate si constientizare in privinta actelor tale in orice moment in care alegi sa te expui, indiferent daca pentru aceasta trebuie sa parasesti locuinta, sau sa postezi pe o retea de socializare.