Cum sa iti construiesti o cariera muncind de acasa

Sportul si Brandurile
martie 28, 2016
Social Media si Imaginea de Sine
aprilie 7, 2016
Arata tot

Pentru a evita capcana unui ritm de lucru lejer si dezorganizat, trebuie sa-ti dai un timp sa te obisnuiesti cu aceasta noua formula de lucru, sa fii convins/a ca este cea mai avantajoasa pentru tine si ca poti sa iti asumi aceasta responsabilitate, fara ca nivelul tau de performanta profesionala sa scada.

De obicei, cand esti in mediul tau, creierul iti induce o stare de relaxare automata si ai tendinta de a amana diverse activitati, pentru ca intervin altele, sau realizezi ca acum ai timpul necesar sa te ocupi de sarcini presante, care insa te-ar putea deturna de la scopul tau initial.

Ai putea renunta cu buna stiinta la proiectul stabilit cu o seara in urma, incercand sa rezolvi o activitate de moment, care nu are legatura cu munca la domiciliu, insa la fel de bine aceasta activitate neasteptata ar putea sa te solicite mai mult decat ai prevazut initial.

Ramane intrebarea daca poti fi fidel/a angajamentului initial, reusind sa te ocupi si de proiectul ta, pana la incheierea unei zile propriu zise de munca, fara sa il amani pentru ziua urmatoare.

Primele zile de munca la domiciliu ar putea parea chinuitoare, ca orice noua activitate care are nevoie de timp, pentru a se transforma intr-un ritual si intr-un stil de viata in care timpul dedicat profesiei isi are rolul bine definit.

Aminteste-ti ca ai acum un avantaj, in sensul ca nu mai trebuie sa te trezesti cu ceasul si nici nu mai trebuie sa pierzi ore bune in trafic, in aglomeratie si nervi si acest supliciu ar trebui sa fie un bun motivator ca tu sa te bucuri de orele bune de somn si de promisiunea facuta tie, ca vei fi productiv/a in prima parte a zilei, dintr-un fotoliu confortabil al propriului apartament, in ritmul fiziologic al propriul tau corp.

Avantajul lucrului la domiciliu il reprezinta numarul de pauze stabilite dupa pofta inimii, luate in orice moment al zilei, plimbarea de dupa-amiaza, sau joggin-ul in parc sau la sala, lectura unei carti sau a unui blog preferat. Iti vei alege fundalul muzical si ambianta. Poti sta pe teresa, sau in mijlocul patului. Important este sa intri in acea stare de creativitate si productivitate care sa te ajute sa termini la timp sarcina incredintata lunar si pentru care esti platit/a indiferent de locul in care iti desfasori activitatea.

Odata cu dezvoltarea tehnologica, multe activitati sunt externalizate si tot mai multe persoane aleg postura de freelanceri, pentru ca este mai comod, sunt mai motivate si li se potriveste ca si structura de personalitate. Desi ar parea un huzur permanent, aceste persoane chiar trebuie sa isi prioritizeze timpul dedicat activitatilor profesionale, pentru a se incadra in termenele stabilite. Desigur exista persoane care lucreaza asimetric, sub presiune, cu pauze de timp diferite alternand intre timpul dedicat vietii personale si cel dedicat proiectelor.

Daca nu iti place sa muncesti dimineata, lucreaza dupa-amiaza sau seara, insa pregateste-te mental sa adopti acest stil de lucru, care se va transforma in noul tau ritual si mai ales anunta-ti familia si prietenii despre acest tabiet si despre timpul pe care poti sa-l dedici acestora, astfel incat acestia sa nu te intrerupa si sa interfereze cu programul tau de munca, chiar daca nu au aceasta mentalitate si le vine greu sa accepte faptul ca tu te dedici chiar foarte serios unor activitati profesionale de acasa, preferand munca la distanta pentru un anumit interval orar al zilei.

A fi propriul sef, este o provocare cu adevarat mare, deoarece reflecta niste trasaturi de personalitate inchegate ce tin de responsabilitate, organizare, perseverenta in urmarirea anumitor scopuri, rezistenta la stimuli perturbatori, focus si mai ales curaj in imbratisarea necunoscutului intr-o societate in care ritmul de lucru si desfasurarea activitatilor profesionale este stabilita altfel.

Persoanele care abordeaza acest stil de viata sunt non-conformiste si curajoase, mature emotional si responsabile, se adapteaza cu greu normelor si lucreaza mai bine de unele singure, decat in grup, sau in cadrul unor corporatii si mai presus decat orice iubesc libertatea de a-si face propriul program si de a lua decizii despre modul in care doresc sa-si fructifice timpul, evaluand corect si ceea ce reprezinta o sarcina incredintata pentru a fi derulata intr-un anumit interval de timp. Bioritmul acestor persoane si randamentul lor este maxim, atunci cand nu se simt constranse de normele sociale, sau regulile unor institutii sa desfasoare activitatile pe care le iubesc.

Familia trebuie sa inteleaga importanta acestei alegeri si iubind o astfel de persoana sa ii asigure climatul optim in care aceasta sa se desfasoare, fara sa o perturbe cu provocarile zilnice de ordin casnic, pana cand aceasta va putea sa se relexeze pentru ca este optiunea ei.

Traiul cu astfel de persoane poate fi usor, numai in conditiile in care membrii familiei sunt compatibili, isi inteleg nevoile diferite si se sutin reciproc. Am sa-ti enumar cateva profesii care pot fi desfasurate la domiciliu: It-isti, arhitecti, contabili, psihologi, specialisti de social media,bloggeri, scriitori, artisti, designeri, persoane care lucreaza in publicitate si in activitatea de consultanta, compozitori.

Nu este tocmai usor sa lucrezi de acasa, ai putea avea tendinta sa te neglijezi cu masa, cu igiena personala, sa pierzi timp navigand pe retele, sa te detasezi prea mult de situatia de a face un proiect in lipsa unei setari mentale corecte ca ai totusi un birou in mijlocul sufrageriei, sau al dormitorului in care lucrezi ca un profesionist.

Ultimile tendinte arata ca aceste activitati sunt posibile si ca daca stii foarte bine ce vrei de la viata si iti asumi anumite decizii care tin de modul in care urmeaza sa iti desfasori activitatea si o faci foarte bine, functioneaza!