Social Media si Imaginea de Sine

Cum sa iti construiesti o cariera muncind de acasa
aprilie 5, 2016
Eveniment Hyper-Coaching pentru Hyper-Living
aprilie 8, 2016
Arata tot

[lightbox link=”http://www.fluxymedia.com/wp-content/uploads/2014/09/stima-de-sine-in-social-media1.jpg” thumb=”http://www.fluxymedia.com/wp-content/uploads/2014/09/stima-de-sine-in-social-media1.jpg” width=”425″ align=”left” title=”stima de sine in social media” frame=”true” icon=”image”]

Binenteles ca dezvoltarea platformelor virtuale de socializare a dat nastere multor controverse, pentru ca in online se intalnesc personalitati diverse mai mult sau mai putin echilibrate, mai mult sau mai putin dezinhibate, cu granite fragile de delimitare real-imaginar, dornice sa impresioneze, sa se valideze virtual, sa isi umple niste goluri afective, care colectioneaza like-uri si sunt dispuse sa plateasca orice pret pentru un minut de glorie, pentru a se identifica cu vedete pe care le admira.

In acest videoclip, este abordat prin prisma sociologica modul in care se reflecta imaginea de sine pe retelele virtuale in randul tinerilor si nu numai. Vizionare placuta!

Social Media se focuseaza zilnic pe interactiunea dintre diferiti oameni, in special pe mesajele si statusurile de pe Facebook si Twitter. Simbolurile includ like-urile, partajarile si adeptii pe care oamenii le ofera sau le primesc si reprezinta suportul si incurajarea de la colegi si prieteni.

Imaginile diferitelor persoane pot fi simboluri ale frumusetii si acceptarii. In timp ce o persoana poate vedea o fotografie a cuiva din social media si se gandeste ca este doar o fotografie frumoasa, altcineva va considera ca trebuie neaparat sa arate si sa se simta ca acea persoana.

Cineva poate considera un like ca pe o simpla apasare de buton, in timp ce o alta persoana se simte validata fizic, isi confirma prin acel like gandul si sentimentele. Social media a generat multe reactii din partea persoanelor care confunda mediul virtual cu cel real, comunicarea autentica din viata reala cu comunicarea din online, au standarde nerealiste care le pun in pericol stima de sine.

Un studiu al Universitatii din Standford asupra modului in care este afectata stima de sine de anxietate a aratat pe un lot de 298 participanti ca atunci cand folosesc retele sociale ca Facebook sau Twitter, vietile lor sunt afectate si stima de sine are de suferit, mai ales cand se compara cu prietenii din online.

Studentii narcisici si adultii cu probleme de autostima folosesc social media in diferite moduri pentru a-si valida ego-urile si pentru a controla perceptia celorlalti in privinta lor. Cercetatorii au descoperit ca pe masura ce timpul petrecut pe Facebook creste, starea de bine descreste si depresia se instaleaza.

Urmarindu-i pe ceilalti in online, pe retele sociale cele mai populare se instaleaza „teama de a pierde”. Tinerii sunt din ce in ce mai nemultumiti de viata lor, comparandu-se cu prietenii virtuali din lista. Iarba pare mai verde de partea cealalta a gardului.

Adolescentele sunt influentate negativ de imaginile cu modele excesiv de slabe de pe copertile revistelor, sau de pe profiluri. Exista pericolul ca ele sa devina anorexice incercand sa se ridice la standardele impuse de aceste retele sociale care promoveaza feminitatea, frumusetea si sanatatea.Tinerele cu probleme psihologice legate de stima de sine, trebuie consilitate pentru a intelege diferenta dintre masura unui tricou si propria sanatate.

Website-ul „Arta barbatiei” are mii de cititori zilnic, peste 25.000 de abonati, si peste 10.000 abonati prin email.

Social Media determina femeile sa se obiectiveze. Multe tinere posteaza imagini gandindu-se la ceea ce vor crede ceilalti despre ele. Acest fapt transforma femeile in obiecte sexuale si ele incep sa se valorizeze mai mult dupa aceste evaluari, decat dupa atributele personale autentice.

Asociatia tulburarilor de nutritie a sesizat o explozie foarte mare de adictii alimentare de la bulimie la anorexie, odata cu dezvoltarea platformei Tumblr.

” Social Media este o pierdere de timp si eu ma simt rau utilizand-o”
” Foloseste Social Media sa te conectezi cu prietenii si esti un ratat daca nu ai prieteni virtuali”.
” Nu folosesc Social Media, simt ca este o exagerare in mimarea fericirii oamenilor din online”.

1/3 din persoanele chestionate s-au simtit negativ dupa utilizarea Social Media.