Arhetipul eroului in storytelling si branding

Mesaje de Paste in Social Media
aprilie 30, 2016
Fire up your power – Firewalking Bruno Medicina
mai 7, 2016
Arata tot

Eroul arhetipal apare in toate religiile, mitologiile si epopeele lumii. Este descris in toata literatura universala,in diferitele religii si in cultura populara.

El este expresia noastra personala si colectiva inconstienta, asa cum a fost el teoretizat de Carl Jung.

Joseph Campbell a inceput compararea mitologiilor lumii, descriind faptul ca eroii arhetipali au in comun anumite caracteristici.

TRASATURILE ARHETIPALE ALE EROULUI:

• Beneficiaza de niste circumstante neobisnuite ale nasterii, uneori in conditii vitrege
• Este parasit de familie si este nevoit sa traiasca in alte medii
• Evenimente traumatice, circumstante dificile de viata il determina sa porneasca intr-o aventura de cautare personala
• Eroul are o arma speciala, a carui iscutime ii apartine in manuirea ei
• Eroul are intotdeauna un ajutor supranatural, este protejat de Divinitate
• Infrunta multe provocari in care trebuie sa se ridice la inaltimea asteptarilor si sa le surmonteze
• Calatoria de maturizare si ranile nevindecate sunt prezente in toate povestirile cu eroi
• Experientele eroului sunt rascumparate de catre tata, sau el este cel care trebuie sa ispaseasca pacatele tatalui
• La moartea eroului, acesta este recompensat spiritual

Nasterea unui erou va avea un aspect neobisnuit pentru acesta. Multi eroi sunt nascuti ca fiinte alese, fii de regi, de oameni cu statut in societate. Ei vin pe lume intr-un context neobisnuit, adeseori defavorabil, sunt renegati de familie, abandonati, rapiti din sanul acesteia, se afla in pericol inca din momentul venirii lor pe lume. Sunt destinati spre maretie si tocmai de aceea constituie un pericol pentru celelalte personaje din poveste.

Aspectul neobisnuit al nasterii Regelui Leu Simba a carui venire pe lume este sarbatorita, este statutul sau regal. Tatal sau Mumfasa este regele junglei. Moise nu s-a nascut in maretie, celebrarea venirii lui pe lume nu s-a realizat, el a crescut in gospodaria Faraonului. Ramses al doilea a decretat ca toti copiii de sex masculin de origine ebraica sub doi ani sa fie ucisi, astfel ca mama lui Moise a fost nevoita sa-l aseze pe o pluta si sa-i dea drumul acesteia pe Nil unde a fost gasit de una din ficele lui Faraon.

Telespectatorii filmului Star Wars trebuie sa astepte al doilea film pentru a afla adevarul despre nasterea lui Luke. Sunt date cateva indicii in care se specifica ca acesta a fost crescut de matusa si unchiul lui si nu stie de parintii lui. Regele Arthur nu s-a nascut doar ca print. Tatal sau, Uther Pendragon s-a folosit de vrajitoria lui Merlin pentru a o seduce pe mama lui Arthur, sotia unui alt barbat.

Circumstantele traumatice il obliga uneori pe erou sa isi paraseasca locul nasterii. Simba din „The Lion King” sau Wallace in „Braveheart” isi pierd parintii intr-un mod violent si sunt nevoiti sa se maturizeze brusc. Luke din „Star Wars” si Arthur din „Legendele Regelui Arthur” sunt mai protejati de circumstante, insa in toate situatiile eroul trebuie sa isi paraseasca temporar casa, familia, pamantul, fiind nevoit sa traiasca cu altii. Michelangelo a descris vizual povestea plina de provocari a lui Moise intr-o singura imagine, deoarece la acea vreme oamenii nu stiau sa citeasca si transmiterea mesajului se realiza vizual.

In cele mai multe situatii are loc un eveniment traumatic care declanseaza decizia de a pleca in lume a eroului. In urma pierderii sotiei, Wallace din „Braveheart” isi incepe aventura vietii, bantuit de amintirea ei pe tot parcursul povestii. Simba se lupta initial cu Nala, pentru ca pe parcurs sa realizeze ca sunt prieteni si sa-si uneasca fortele pentru a-si recastiga imparatia de la Scar. Regele Arthur un scutier umil isi incepe cautarea transformationala si de maturizare numai in urma tragerii sabiei Excalibur din piatra. Luke incepe lupta impotriva Imperiului, cand Stormtroopers ii omoara matusa si unchiul, experienta care il conduce spre provocarea de a deveni maestru Jedi.

Si cum nu poti fi erou fara a detine o arma a carei maestrie o stapanesti la perfectie, fiecare personaj are in posesie o arma speciala, pe care de multe ori numai el o poate folosi. Luca foloseste o sabie de lumina, o arma invechita a cavalerilor Jedi din Star Wars. Numai un Jedi poate stapani aceasta arma. Arthur primeste Excalibur de la Doamna Lacului, care se va reantoarce inapoi in lac, pentru ca numai el o putea manui. Wallace are si el deprinderile lui ca razboinic. Michelangelo l-a ilustrat pe Moise la Marea Rosie in Capela Sixtina, cu toiagul sau special, cu care a facut minunile pentru care este descris in legende.

Eroii par sa primeasca intotdeauna un ajutor supranatural pentru a depasi circumstantele omenesti potrivnice, fie ca este vorba despre un zeu, un vrajitor sau un spirit. Luke din „Star Wars” este ajutat de Ben chiar si dupa ce Ben este ucis de Darth Vader. Ben asemeni unui vrajitor, il ghideaza pe Luca din lumea spiritelor si il invata cum sa stapaneasca Forta. Ajutorul supranatural al lui Arthur este Merlin, expertul si consilierul sau, un vrajitor puternic care il ajuta pe Arthur in toate etapele de viata ale acestuia. Simba este ajutat de spiritul tataului sau, o forta supranaturala care il influenteaza pe parcursul povestii si ii ofera indrumare. Michelangelo in Capela Sixtina zugraveste cele Zece Porunci, pe Moise si ingerul din spatele lui Moise ca ajutor supranatural oferit de Dumnezeu pentru implinirea destinului sau.

Un erou nu poate doar pretinde ca este un erou, el trebuie sa faca fata unui sir de provocari la capatul carora sa isi culeaga gloria. Moise realizeaza mai multe minuni pentru a elibera poporul din Egipt, il ajuta pe acesta sa supravietuiasca in desert si sa ajunga in Canaan. Luke se lupta cu Darth de mai multe ori in trilogia Star Wars, etapele pregatitoare cu Yoda si de maturizare in devenirea sa ulterioara. Ledershipul si curajul lui Arthur sau al lui Wallace ii conduc spre transformarea finala si obtinerea statutului de erou al povestii. Moise dovedeste Faraonului prin intgermediul miracolelor pe care magicienii nu le pot egala, ca are o putere reala prin Dumnezeul sau.

Imaturitatea eroilor Luke si Simba poate fi depasita prin vindecarea cicatricilor lasate de conjuncturi si lupta personala in confruntarea cu dificultatile vietii. Printr-un proces de alchimizare, prin coborarea in „iadul” sufletesc si confruntarea cu propriile temeri, eroii se vindeca de ranile fizice si sufletesti surmontandu-le si maturizandu-se. Luke isi risca viata, isi pierde mana in confruntarea cu Darth, preferand acest sacrificiu decat sa accepte propunerea lui Vader si sa se alature partii intunecate a Fortei. Acest sacrificiu suprem, este punctul limita care il invata despre el insusi si il transforma intr-un adevarat erou. Si ceilalti trec prin provocari ale propriilor limite inimaginabile pe parcursul calatoriilor lor, intre renuntari si ispite, fiecare dintre acestia trebuie sa se confrunte cu „iadul” personal pentru a se descoperi pe ei insisi.


Eroii sunt adeseori bantuiti de imaginea arhetipala a tataului, fiind nevoiti sa plateasca pentru rascumpararea pacatelor acestora, restabilind echilibrul universal al binelui in Univers. Sfarsitul povestirilor este adeseori apoteotic. Eroul este recompensat spiritual intr-un fel. Gloria obtinuta pe parcursul vietii este recunoscuta in vesnicie, ecoul faptelor sale va dainui in legenda, soarta acestuia este una fericita.

William Wallace traieste in spiritul tarii sale, asa cum arata si statuia lui din Stirling, Scotia. Nu stim ceea ce se intampla cu Simba, dar putem concluziona din aparitia sub forma de spirit a tatalui ca il asteapta nemurirea. Arthur se numeste „Once and Future King”. Lasat pe o nava funerara, corpul sau este predat valurilor marii, care il vor aduce intr-o zi pentru a-si revendica tronul Angliei. Aceasta promisiune ne spune ca spiritul sau este pus la dispozite oricand, ca o rasplata pentru sacrificul sau de rege.

Pictura din capela Sixtina ne arata viata lui Moise. El apare in doua locuri, intr-unul rugandu-se, in celalat transportat la cer cu ingerii. Chiar daca nu a intrat in Tara Fagaduintei, serviciul lui Moise in slujba Domnului i-a adus ca rasplata spirituala, cerul.

Obi-Wan, Yoda si Anakin Skywalker se transforma in spirite, acesti cavaleri Jedi sunt rasplatiti spiritual pentru ca in timpul vietii au ales partea luminoasa a Fortei, au fost de partea binelui, astfel incat putem deduce usor ca un Jedi, asa cum este si Luke va trai in vesnicie.

Sursa foto:morganmussell

Sursa foto:morganmussell

In zilele noastre Brandurile folosesc imaginea arhetipala a eroilor si se asociaza cu povestile lor de succes, sau promoveaza arhetipul eroului cu ale carui emotii oricare dintre utilizatori se poate identifica, pentru ca nu fac decat sa surprinda trasaturi comportamentale universale si sa activeze din inconstientul colectiv imagini familiare noua, cu sanse sigure de feed-back si identificare.

Sursa foto:notable-quotes.com

Sursa foto:notable-quotes.com

Sursa:taskbox.com