Introvert sau Extrovert in Social Media

Cum sa iti ceri iertare in online
iulie 30, 2016
Master NLP & Coaching – Curs dubla acreditare cu participarea trainerului Bruno Medicina
august 1, 2016
Arata tot

Lumea virtuala reproduce comportamentele din viata reala, ca atare vei gasi atat pe LinkedIn, Facebook, sau Twitter, Pinterest, Instagram, Youtube sau Vimeo atat persoane introvertite cat si extravertite. Fiecare dintre acestea au un comportament specific, adaptat structurii lor de personalitate.

Unele interactioneaza frecvent, se exhiba ori de cate ori au ocazia, altele par taciturne si rezervate, multumindu-se cu privitul si eventual cu oferirea unui feed-back sporadicatunci cand il considera necesar.

Exista prejudecata conform careia introvertitii sunt mai putin adaptati la aceasta lume virtuala si nu au abilitati de socializare pe retele. De fapt, un introvertit poate socializa foarte bine si de multe ori poate demonstra mai multa empatie si capacitate de comunicare interpersonala decat o poate face un extravertit.

Gradul de inteligenta nu poate fi apreciat in functie de capitalul de simpatie cumulat prin numarul de like-uri. Exista postari de suprafata care primesc zeci si sute like-uri si comentarii, insa nu au consistenta si nu transmit mare lucru.

Extravertitii sunt mult mai preocupati sa fie in centrul atentiei, sa fie placuti, sa comunice despre orice si oricine, se hranesc cu energia comunitatii si aceasta energie ii autoalimenteaza sa posteze, pozeze, comenteze.

Introvertitii poseda mai multe trasaturi de caracter atat de necesare in relatiile interpersonale, insa sunt mai chibzuiti, au un nivel mai inalt de auto-constientizare si sunt mai mult orientati spre analiza detaliilor. Profilul unui introvertit atrage mai mult in etapa initiala,cand este parcurs profilul, decat pe parcursul relationarii pe retele, cand este mai rezervat, aproape absent pe fondul zgomotului general al comunitatii.

Modul in care cele doua tipuri de personalitate isi dozeaza energia face diferenta atat in online cat si in offline. Extravertul este participativ, in timp ce introvertul este contemplativ, multumindu-se adesea cu rolul de observator. De multe ori introvertul este cel care scrie si extravertul cel care il preia.

Un introvertit pare apatic,”golit” de energie in cadrul intalnirilor sociale din offline si a discutiilor virtuale din online. Un introvertit se simte motivat si energizat de activitati solitare, de cele mai multe ori creative. Introvertitul este conectat cu Sursa lui de energie prin el insusi, in timp ce extravertitul in astfel de situatii se simte constrans ca intr-o menghina.

Lasat singur un extravertit intr-o camera, primul impuls va fi sa isi scoata telefonul sa butoneze, sa vada cine mai este in retea,ce se mai poate comenta, partaja, incarca, in timp ce in aceeasi situatie un introvertit ar putea sa cada in transa propriilor ganduri.

Indiferent ce esti introvertit sau extravertit, trebuie sa iti alegi cele mai potrivite mijloace de comunicare si de promovare a brandului personal, in avantajul tau. Prima cale este prin intermediul social media.

Blogging-ul este o tehnica de leadership si o practica solitara la indemana. Tumblr este o platforma foarte usor de utilizat, populara si usor de folosit pentru construirea brandului personal.

Daca te-ai hotarat sa te lansezi in online, nu trebuie sa iti fie frica sa te folosesti de platformele care ti se potrivesc. Introversia nu este un stil de viata, este o orientare de personalitate.

Poti sa construiesti relatii sociale si fara sa fii supus presiunii sociale de a fi prezent in mijlocul discutiilor si in inima evenimentelor. Poti deveni expert intr-un domeniu specific de studiu de care esti pasionat, chiar daca esti introvert.