Interviu Fluxymedia cu Roxana Parjol

Webinar Bruno Medicina despre HyperEnergy
martie 22, 2017
Vernisaj Olivia Malina Manu
martie 29, 2017
Arata tot

Descrie-te in cateva cuvinte pentru cititori.
• Ma numesc Parjol Roxana, am 35 ani, sunt mamica şi lucrez ca bucatar la un restaurant din Elvetia. De de curand am participat la show-ul culinar “Chefi la Cutite” Sezonul 3. Sunt din Cluj Napoca, dar in prezent locuiesc in Elvetia langa Berna. Sunt nascuta in Cluj-Napoca, unde am avut parte de o copilarie fericita alaturi de parintii mei fiind foarte atasata de bunici care m-au crescut de mica.

Am inteles ca ai adaptat un stil de viata si un meniu special pentru bebelusa ta.
• Acum 2 ani a venit pe lume minunea vietii mele, Alyssia, fetita mea. De atunci viata mea s-a schimbat radical, inclusiv relatia noastra cu mancarea. Deja din timpul sarcinii eram mai atenta la ceea ce mancam si aveam cu o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Odata cu diversificarea am inceput sa gatesc diverse preparate adaptate varstei fetitei mele unind bucataria romaneasca cu cea italiana, respectand mai ales regulile diversificarii si introducerii alimentelor noi bebelusului. Asa mi-a venit ideea sa deschid un Grup pe Facebook care se numeste Mama Chef, unind cele doua lumi ale mele, de Chef dar mai ales de mama, unde am inceput sa scriu retetele create pentru Alyssia, alegand ingrediente sanatoase si naturale, intr-un spatiu virtual dedicat tuturor mamelor si nu numai, care vor sa gateascã si au nevoie de idei si inspiratie .

Enumera-mi cateva proiecte de viitor :
• Visul meu este sa imi deschid propria afacere si sa reusesc sa ma intorc in Romania, in Cluj Napoca , orasul meu drag …cum spune si cantecul :…iarba verde de acasa… sa ma ratacesc prin lume nu ma lasa …

Poveste-mi cum ai inceput sa gatesti si care a fost evolutia ta?
• Am fost de mică pasionata de gatit. Am incercat sa pregatesc singura diverse retete inspirandu-ma de la mama si de la bunica. Lucrand in strainatate in Italia, mai intai ca ospatar am văzut cum se desfasura munca ontr-o bucatarie mare. Am ajuns sa lucrez apoi ca ajutor de bucatar. Imi placea mult să vad cum gateste Cheful bucătar si voiam sa invat toate secretele, iar apoi o prietena din Toscana mi-a oferit ocazia să lucrez la restaurantul ei ca ajutor de bucatar, ajungand ca eu sa devin bucatar. Am continuat sa lucrez ca bucatar in Elvetia si am devenit Sous Chef. Acum 3ani am decis sa ma inscriu la o scoala specializata de bucatari si sa urmez cursurile la Alma Scuola Internazionale Di Cucina. Pentru asta am facut mari sacrificii, şcoala fiind foarte scumpa. Era visul meu sa urmez aceasta scoala. Acolo am avut ocazia sa invat din tainele bucatariei profesionale de la mari bucatari italieni cum este renumitul Maestru Gualtiero Marchesi, numit si tatal bucatariei moderne italiene. Am facut cursuri de bucatarie teorie si practica, patiserie, analiza senzoriala, etnologie unde am studiat vinurile din mai multe tari si imbinarea unui vin cu un dish, istoria bucatariei, gestiunea restaurantului, nutritie , bucatatie moleculara. Fiecare materie era foarte frumos, am invațat foarte multe incepand de la multe din bazele bucatariei care nu se pot “fura” ci trebuiesc studiate. Am invatat diverse tehnici de coacere si preparare a alimentelor, multe sosuri de baza.

Exista reguli in prepararea meniurilor?
• Da, exista! Pentru crearea unui meniu perfect trebuie tinut cont de cate dishuri avem in acel meniu, nu se pot repeta ingredientele, cu exceptia trufei, ciupercilor si fois grasului. Un dish trebuie sa contina o proteina, legume si un carbohidrat, trebuie sã tinem cont de sezonul alimentelor ca sa oferim un aliment sanatos si natural si nu in ultimul rand de valoarea nutritionala si food costul a dishului.

Care este motivul pentru care ai participat la Emisiunea Chefi la Cutite?
• Am urmarit des emisiunile de concurs culinar si am considerat ca ar putea fi si pentru mine o provocare. Imi era dor de adrenalina din bucatarie, simtindu-ma un pic “ruginita” de cand sunt in maternitate. Am vrut sa demonstrez tuturor cine sunt eu si sa-i impresionez pe Chefi, asa ca am decis sa fac o “Padure de Vis”. Un desert complex cu multe elemente : un copac de ciocolata cu ramuri, tufisiuri din pandispan, ciupercute din bezea, pamant crocant din biscuite, mousse din ciocolata gianduja, afine si multe floricele.

Ce reprezinta cutitul castigat pentru tine?
• Cutitul reprezinta o confirmare ca sunt un bun bucatar, ca am talent si curaj de a participa si sunt foarte fericita si mandra de ceea ce am realizat, nu a fost usor sa ajung pana unde am ajuns, sa reusesc sa-i impresionez pe cei 3 Chefi cu preparatul meu, pentru ca competitia a fost foarte mare la acest Show, la preselectii s-au prezentat peste 4000 de persoane …. amatori dar si foarte multi Chefi bucatari si cofetari cu multa experienta in domeniu. Si chiar daca am pornit cu gandul doar sa iau un cuțit, am prins gustul competitiei si vreau sa ajung cat mai departe in acest concurs.

Care este ingredientul tau secret in bucatarie ?
• Sunt mai multe ingrediente special. Cand sunt in bucatarie sunt fericita, acasa sau la munca pentru mine este o relaxare chiar daca munca nu e usoara pentru o femeie, vorbesc despre bucatariile profesionale, dar imi place si mi-am dat seama ca este meseria pe care vreau sa o fac, din pasiune am facut o meserie si este foarte important ca tot ceea ce faci sã fie facut cu pasiune , drag si sa fii fericit. Mancarea este o prelungire a sufletului celui care o gateste. Reteta este intr-adevar importanta, dar ingredientul principal – secret pe care o persoana il pune in mancare fara sa isi dea seama este armonia fiintei sale, trebuie sa punem suflet si dragoste cand gatim, sa fim fericiti si incarcati cu o energie pozitiva. In bucatarie trebuie sã oferim gustul deosebit dupa care tânjim, confort food , adicã acel gust care ne aduce aminte de momente plãcute si viàțã , din amintirile din copilarie a delicoaselor preparate ale bunicii sau mamei .De câte ori se intâmplã sã simțim un miros si sã ne ducã cu gândul intr-un moment particular al vieții noastre inrãdãcinat in memoria noastrã ? Ca si o scânteie un anumit parfum sau gust resimțit la distanțã de ani , poate imediat sã trezeascã o amintire , lãsând sã infloreascã esperiențe din trecut , amintiri care devin realistice doar inchizând ochii , ne pare cã reuşim sã percepem aceaşi situație in care au fost trãite in trecut .

Care sunt felurile de mancare care iti place sa le gatesti cel mai mult?
• Imi place sa gatesc orice, dar gatesc mai ales preparatele mele preferate: paste carbonara, tiramisu, multe deserturi si ultima mea pasiune inghetata si sorbeturile de fructe pe care le prepar si acasa

Ce se gateste la restaurantul unde lucrati?
• Bucataria italiana in general, paste cu fructe de mare, trufe, paste cu sos bolognez, diverse risotto-uri, muschi de vita alla rossini , biftec tartar … dar si deserturi, tiramisu, pana cotta, lava cake.

Poti sa te descrii in cateva cuvinte?
• Sunt o persoana sensibila, modesta, optimista, sociabila, prietenoasa, dar si ambitioasa, dinamica, perfectionista vreau mereu sa reusesc in ceea ce imi propun .

Care sunt punctele tale forte in bucatarie?
• Seriozitate, invat repede, punctualitate, rapiditate

Cel mai fericit moment din viata ta cand a fost?
• Venirea pe lume a fetitei mele, comoara vietii mele fara de care nu imi concep viata.

Ce mi-ai recomanda pentru masa de seara?
• Ceva usor, pentru un dish vegetarian : o supa crema de dovleac cu pesto de alune de padure si crutoane, sau pentru cine prefera carnea: un antricot de vita la gratar cu rucolla, parmezan si reductie de otet balsamic

Daca ai castiga ce ai face cu premiul, cu banii oferiti?
• Premiul m-ar putea ajuta in deschiderea restaurantului meu cat mai curand posibil.

Ce te deranjaza la oameni ?
• Sincer ? Ma deranjaza rautatea, invidia si prostia … iar din partea barbatilor, misoginismul… Pentru ei, femeia e buna doar la cratita , dar cea de acasa , multi bucatari nu prea ne accepta ca egale ale lor in bucatariile din restaurante, nu le prea place ca unele dintre noi suntem mai bune decat ei in aceasta meserie si putem fii seful lor.

Stii ce inseamna Branding-ul Personal?
• Are legatura cu modul in care te prezinti pe internet, cu felul in care iti impachetezi personalitatea, ceva ce poate fi asemanat cu modul in care valorizezi un aliment spre incantarea privitorului. Daca o farfurie este pusa in valoare cu gust si rafinament, orice aliment poate prezenta interes si poate fi consumat cu placere si incantare. A prepara o reteta prin asocierea unor ingrediente inedite si a o oferi consumatorului este o arta. Consider ca si in Branding-ul Personal este o arta modul in care te prezinti si reusesti sa iesi in evidenta prin profesionalism in domeniul in care incerci sa te afirmi.