Vernisaj Samar Draie

Vernisaj Adriana Badea
mai 17, 2017
De ce Instagram este o optiune inspirata daca iti construiesti Brandul Personal
mai 19, 2017
Arata tot

FLUXYMEDIA PROMOTION a creat pentru tine pe FACEBOOK Grupul profesional PICTORI ROMANI CONTEMPORANI – ARTA CONTEMPORANA ROMANEASCA. Pentru a deveni membru al acestui Grup de Pictori Romani Clic AICI!

A fost aleasă în proiectul „ContempL’art”, iniţiat de Casa de licitaţii GoldArt, să fie prima care expune dintr-o serie de 150 de artişti care au ceva de spus în arta vizuală contemporană. Pictura artistei Samar Draie, plină de zbucium interior, relevă o poveste aparte: drama poporului sirian. Dramă care, de la o vreme, mişcă o lume întreagă.

Ambasada Republicii Irak, în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României, organizează în data de 22 mai 2017, de la ora 17.30, la Biblioteca Naţională a României (spațiile Forum 1 și Forum 2, etajul 1), vernisajul expoziţiei „Oameni din țara mea” a artistei plastice Samar Draie.

Prezintă: Roxana Barbulescu – critic de artă

Expoziţia rămâne deschisă în perioada 19 – 31 mai 2017.

Program de vizitare: Luni, Miercuri, Vineri: 8.00 – 18.00; Marți, Joi: 8.00-20.00.

Intrarea este liberă.

“Prin expoziția de pictură “Oameni din țara mea”, artista plastică Samar Draie ne propune să parcurgem un adevărat jurnal vizual în care valorile morale, dorința de libertate și apărarea acesteia, valori pe care tatăl său, artistul Abdul Rahman Draie i le-a transmis de copil, sunt transpuse printr-un limbaj plastic într-o serie de lucrări în care portretul ocupă un loc cu totul special, devenind un mijloc direct de comunicare. Printr-un desen riguros susținut de o cromatică bazată în special pe contraste de culori complementare, Samar Draie construiește compoziții de mari dimensiuni ce se remarcă prin ritm și dinamică a tușei, în care portretul capătă monumentalitate și dramatism.

SAMAR DRAIE s-a născut în anul 1977 la Alep într-o familie de elită în care valorile culturale, arta plastică, muzica, filozofia au constituit acele valori care i-au condus pașii de la cea mai fragedă vârstă. Îndrumarea, în special către arta plastică, pe care a primit-o de la tatăl său, ABDUL RAHMAN DRAIE, primul și cel mai mare artist al kurzilor, i-a hotărât traseul pe care avea să-l urmeze în viață: cel de pictor.

După absolvirea Institutului de Muzică din Siria, stabilirea în București, în anii ’90, la numai 20 de ani, i-a marcat destinul ca artist, cariera sa urmând un trend ascendent, bazat însă pe mult studiu care a condus la acumulări ce i-au perfecționat stilul. Samar Draie absolvă cursurile Universității Naționale de Artă din București, secția de pictură și studiile de masterat la clasa prof. Petru Lucaci, în prezent fiind înscrisă la doctorat. În această perioadă a participat la expoziții personale și de grup în România, la Sala Dalles, Palatul Suțu, Galeria Elite Prof Art, Muzeul Național de Artă Ploiești, Galeria Goldart, dar și în străinătate în Liban, Siria, Turcia, Maroc, Tunisia.”

Roxana Bărbulescu – critic de artă
Pliantele si afisele sunt realizate de Galeria de arta Elite Prof Art.

Samar Draie a venit în România când de-abia împlinise 18 ani, fiind adusă de soţul ei, care studiase medicina în România şi acum este un prosper om de afaceri. „Sunt de 20 de ani în România. Soţul meu este recunoscut aici, a fost student, a terminat Stomatologia şi, ulterior, s-a ocupat cu afaceri. Are multe afaceri (Domino Plazza şi multe alte magazine).

Aveam 18 ani când l-am cunoscut şi am venit în România”. A fost (n.r.-şi este) o soţie exemplară: şi-a iubit soţul, familia, a născut doi copii, o fată şi un băiat, care sunt adolescenţi – au aproape vârsta la care ea a venit în România. Văzându-şi copiii mari, şi-a dat seama că nu poate fi împlinită dacă nu-şi realizează visul vieţii: să picteze. „În Siria am studiat muzica, eu cânt foarte bine la pian şi am voce. Dar, venind aici, m-am căsătorit şi m-am ocupat de familie.

Am început aşa târziu să fac o universitate de artă din cauză că m-am căsătorit şi am făcut copii, am o fată de 16 ani şi un băiat de 13 ani. Şi ei sunt foarte talentaţi. La noi arta este în genă. V-am spus că toată familia noastră se ocupă cu arta: am patru fraţi şi două surori şi toţi fac artă, muzică, pictură, literatură. Am o soră în Germania care scrie poezie în două limbi: engleza şi araba şi este foarte apreciată. Eu nu reuşisem încă să-mi realizez visul. Cam 10 ani am stat alături de copii. M-am ocupat de ei. Am doi copii foarte talentaţi, după cum v-am spus. E gena din familie. Acum ei sunt la Şcoala Britanică.

După 10 ani, am simţit că ei au crescut şi am zis să mă ocup de visul meu. Am intrat la universitatea de artă (n.r. – UNArt), am terminat, iar acum sunt masterand la clasa domnului profesor Petru Lucaci, un profesor foarte bun, care m-a îndemnat să lucrez foarte mult portrete. Primii trei ani (n.r. – licenţa) i-am făcut la clasa domnului profesor George Moscal (n.r. – conf.univ.dr în arte vizuale) de la care am învăţat foarte mult. Ne-a pus să muncim foarte mult, ca la armată, şi asta a fost foarte bine pentru mine, că am învăţat mult. Acum, la master, domnul profesor Lucaci a văzut că am şi armonie, dar am şi linie. Şi mi-a spus să încep să fac portrete.

Fac portrete după model. Tot ce vedeţi aici sunt făcute după model, dar păstrează spiritul poporului sirian şi a dramelor care se întâmplă acolo. Multe din tablouri au şi ceva din mine, mi-a spus asta şi soţul meu. Fără să vreau, ceva din mine intră în tablouri. Normal că să pun corpul meu, faţa mea, ochii mei, sufletul meu în aceste tablouri, pe lângă cultura, şi istoria noastră şi lupta noastră”, se confesează Samar Draie.

FLUXYMEDIA PROMOTION a creat pentru tine pe FACEBOOK Grupul profesional PICTORI ROMANI CONTEMPORANI – ARTA CONTEMPORANA ROMANEASCA. Pentru a deveni membru al acestui Grup de Pictori Romani Clic AICI!