Vernisaj Mihaela Toderas – Spirit Sufi

Cum sa creezi simpatie in Personal Branding
mai 24, 2017
Vernisaj Filomela Bucur
noiembrie 5, 2017
Arata tot

Va asteptam cu drag in perioada 31 octombrie – 12 noiembrie 2017 sa vizitati expozitia personala de arta grafica si textila a Manuelei Toderas, gazduita in Sala Palimpsest (mezanin) a Bibliotecii Nationale a Romaniei.

Vernisajul expozitiei a avut loc marti, 31 octombrie, ora 17,30. In deschidere, criticul de arta Roxana Barbulescu a prezentat expozitia Manuelei Toderas. Maia Morgenstern, o mare doamna a teatrului romanesc ne-a incantat cu un scurt moment artistic in care a recitat versurile lui Rumi.

“Expoziția Manuelei Toderaș trebuie să o privim în ansamblu, și, dacă se poate, rotindu-ne, nu pentru a intra în transa dervișilor, ci pentru a ne arăta bucuria prezenței noastre în acest univers sufi construit de Manuela.

Ca o reîntregire a poveștii sale, Manuela introduce în spațiul expozițional o serie de obiecte: eșarfe, cărți, printre care și cea care a marcat-o profund într-o anumită etapă a vieții, romanul scriitoarei Elif Shafak, Cele patruzeci de legi ale iubirii, o tablă și piese de șah, carpete persane, un ibric cu ceai, o rodie, versuri de Rumi redate în grafia persană pe fâșii de hârtie, obiecte a căror semnificație simbolică specifică lumii persane sporește complexitatea discursului său vizual mai ales că toate își găsesc corespondent în compoziții.

Liniile curbe ale veșmintelor și gestica brațelor ridicate potfi interpretate ca fiind un echivalent plastic al cupelor, alt element pe care Manuela îl utilizează ca simbol de sine-stătător în multe compoziții ale sale în special în cele în care a experimentat ideea de clopot-cupă. Într-un joc al texturilor, inserarea în compozițiile cu derviși a elementelor textile, dantelă, tul, accentuează sentimentul de senzualitate, de căldură a materialului care învăluie și protejează, firele de ață preluând rolul liniei din grafică, cel de a descompune spațiul sau de a trasa direcții.

Inserarea discretă a dervișilor în unele lucrări prefigurează seria amplă destinată în totalitate acestora, Manuela reușind în aceste lucrări să ilustreze mai mult decât starea de extaz mistic, cât mai ales starea de captare și transmitere a energiei divine ce vine chiar din relația de iubire a celor două personaje din seria precedentă. Pornind de la lucrări cu o oarecare staticitate, caracterizate de o grafie delicată a dervișilor și un joc subtil al suprafețelor de alb și negru, Manuela ajunge la acele compoziții pline de dinamism în care elementele cinetice ale mișcării de rotație ale dervișilor sunt transmise atât prin liniile ondulate ale veșmintelor, cât și prin dispunerea culorii într-o dinamică a tușelor.

Nimic nu este pus la întâmplare, fiecare detaliu, aparent nesemnificativ, fiecare asociere este guvernată de reguli impuse de o gândire liberă, dar și sintetică în același timp, compozițiile sale grupându-se coerent în jurul stărilor și trăirilor pe care le are atunci când pătrunde în esența poeziilor sufite. Fereastra, poarta (elemente ce simbolizează trecerea dintr-un spațiu în altul), tabla de șah reinterpretată ca joc decorativ, cercul, cupele, dualitatea feminin-masculin, accentuată cromatic de roșu-albastru, simbolurile focului și apei, echilibrul yin-yang, alb-negru sunt elemente recurente în lucrările Manuelei ce depășesc frumusețea formală. Toate compozițiile au la bază ideea schimbului de energie dintre două entități ce se transformă continuu, neremânânând captive în aceeași stare, ce își preiau atributele una de la cealaltă, completându-se reciproc într-un echilibru constant.” Roxana Barbulescu, critic de arta, Presedintele Asociatiei Culturale ARTAR

FLUXYMEDIA PROMOTION a creat pentru tine pe FACEBOOK Grupul profesional PICTORI ROMANI CONTEMPORANI – ARTA CONTEMPORANA ROMANEASCA. Pentru a deveni membru al acestui Grup de Pictori Romani Clic AICI!

Be Sociable, Share!