Interviu Fluxymedia cu Mihai Gruea

Interviu Fluxymedia cu Liana Armencea si Cornelia Iftinchi
iulie 1, 2021
De ce sa ai un testimonial pentru site-ul tau profesional
iulie 1, 2021
Arata tot

Pentru inceput ne puteti spune cine sunteti si cu ce va ocupati?
• In primul rand vreau sa va salut si sa multumesc ca m-ati ales interlocutor, pentru a-mi exprima opinia si ideile referitor la proiectul Vector Electronic de la infiintare pana in prezent. Ma numesc Mihai Gruea, sunt absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, promotia 1992, de profesie inginer electronist, ocupand actual pozitia de Director General al firmei Vector Electronic SRL.

• Ati stiut de la inceput ca acesta este drumul dvs. profesional?
• Se spune ca cei mai frumosi ani, sunt anii de liceu, prin prisma inocentei adolescentine cand se descopera gingasia fluturilor din stomac, legarea celor mai frumoase prietenii si evident orientarea profesionala. Am absolvit liceul “Spiru Haret” promotia 1985 – sedimentand primele cunostiinte fundamentale legate de specializarea electronica si electrotehnica. In timpul liceului eram pasionat sa citesc reviste de specialitate “Tehnium” “Stiinta si Tehnica”, imi placea sa realizez montaje electronice, frecventam un club de radioamatori, surubaream si desfaceam pentru a repara si imbunatati orice produs avea o placuta electronica in componenta. Da, am stiut ca acesta va fi drumul meu profesional, fapt ce m-a determinat sa continui studiile urmand cursurile Facultatii de Electronica.

• Cat de mult va place electronica si cum a inceput aceasta pasiune?
• Electronica este o pasiune si o incursiune in lumea tehnologiei. In copilarie, pe langa jocurile deja consacrate, sotron, tintar, leapsa pe ouate, ne jucam cu acele telefoane primitive, facute din cutii de chibrit gaurite la mijloc și legate cu o ata din papiota mamei. Undele sonore se transmiteau sub forma de vibratie prin banala ata, iar pentru noi era o distractie terbila sa stabilim o comunicatie. Tot atunci la cercul de electronica de la “Palatul Copiilor” am descoperit letconul, fludorul de lipit, aparatele de masura, tranzistorii si am realizat primele montaje electronice. Pasiunea a inceput din copilarie.

• Este o provocare sa desfasori in Romania o activitate de nisa?
• Este o provocare pentru orice activitate sa reziste pe piata, intr-un domeniu de risc deoarece exista birocratie excesiva, suprataxare, concurenta neloiala, este foarte greu sa gasesti personal calificat, sa iei legatura cu clientii potriviti pentru acest gen de produse de mare finete.

• Cum reusiti sa va detasati de provocarile firmei si sa va relaxati dupa o zi de munca?
• Foarte multi ani n-am prea avut timp pentru mine, deoarece provocarile firmei erau foarte mari si ma solicitau in permanenta. Am descoperit pe parcurs cat de benefic este sa imbini activitatile de recreere cu timpul dedicat profesiei. In prezent imbin activitatea de recreere cu cea profesionala frecventand o sala de sport si practicand tenisul.

• Considerati ca este necesara promovarea in mediul on-line ?
• Sunt constient de faptul ca vremurile si trendul s-au schimbat. Informatiile circula altfel in mediul virtual, cumparatorii si clientii sunt pe internet. In acest sens trebuie sa arati ca esti si profesionist si uman. Chestia asta vinde, creeaza conexiuni, pune bazele unui nou timp de comportament social. Trebuie sa fii mai atent cui te adresezi, sa fii mai ponderat si totusi dezirabil, mai receptiv tinand cont de opinia majoritatii.

• Ce stiati despre conceptul de Personal Branding?
• Branding-ul Personal pune in valoare o persoana, ii evidentiaza calitatile personale si profesionale si o ajuta sa fie remarcata, asociind profesia cu numele acesteia, reusind sa creeze o reputatie intr-un anumit domeniu persoanei promovate astfel incat clientul sau beneficiarul sa o gaseasca in mediul virtual si sa o contacteze, chiar daca acest lucru nu s-a intamplat anterior in lumea reala.

• Aveti niste valori care va definesc ca om si profesionist, ne puteti spune cate ceva despre ele si despre modul in care v-au influentat viata?
• Prieteniile profunde pe care le-am dezvoltat de-a lungul anilor au la baza valori cardinale de personalitate : respect reciproc, onestitate, compatibilitate de gusturi si idei despre lume si viata.

• Exista niste trasaturi speciale de personalitate care sa va ajute sa faceti performanta si sa va mentineti in business atatia ani?

• Consider ca am fost si sunt un bun organizator, am abilitati de liedership manifestate din copilarie cand reuseam sa adun copiii si sa-i implic in proiecte comune, apoi mai tarziu prin preluarea initiativei in contexte care impuneau demararea unor actiuni, faptul ca reusesc sa mentin impreuna oameni aparent incompatibili tinand cont de diferentele dintre ei.

• Ce reprezinta Vector Electronic si de cand sunteti pe piata?
• Suntem pe piata de peste 20 de ani si chiar intentionam sa sarbatorim acest moment cu semnificatie din activitatea firmei Vector Electronic SRL. Impreuna am trecut prin multe etape si provocari si ceea ce conteaza este ca suntem in business si acoperim niste nevoi care se cauta, avem personal care isi doreste sa fie implicat in acest proiect si povestea noastra trebuie sa continue. Asa cum ii spune si numele Vector Electronic, vectorul este o marime care imprima o directie, un flux si noi suntem intr-un domeniu al electronicii care are o semnificatie si o directie. Suntem solicitati si activitatea noastra are o menire, de a ajuta alte business-uri sa functioneze.

• Ce ar trebui sa schimbam in stilul de lucru, pentru ca atmosfera din firme si organizatii sa se schimbe?

• Avantajul nostru in comparatie cu firmele mai mari este ca fiind o echipa mica suntem foarte uniti, comunicarea intre noi se realizeaza fara blocaje, oamenii se simt valorizati si totul este perfect asa cum este. Nimic nu e ideal, dar noi tindem spre atingerea unei stari optime si motivante in cadrul firmei, iar oamenii sunt multumiti. Ideile lor nu concorda intotdeauna cu viziunile mele, dar am tinut cont de diversitatea sugestiilor lor pentru ca numai astfel putem avea progres in domeniul nostru de activitate si lucrurile au functionat atat intre noi cat si in relatiile noastre cu clientii si beneficiarii.

• Sunteti un adept al muncii in echipa. Cum se formeaza in opinia dvs. o echipa competitiva?

• In opinia mea consider ca este o chestie de har pur si simplu. Am fost un formator de oameni in cadrul echipei, tinand cont de domeniu si de provocarile tehnice inerente. Este drept ca am avut parte si de persoane flexibile, deschise, care s-au lasat modelate intelegand scopul mai inalt al acestei firme care i-a fidelizat in timp. Initial au fost 16 angajati, in prezent suntem 8 si functionam foarte bine in noua formula.

• Aveti si alte experiente profesionale?

• Am lucrat initial ca inginer intr-un atelier de proiectare la Electronica, am ajuns in timp Sef de Achizitii pe Import Export tot in acest domeniu, ulterior am lucrat ca Director General intr-o mare companie international pe activitate de logistica.

• Care este punctul dvs. forte ?
• Ambitia, perseverenta in atingerea obiectivelor profesionale.

• Cu ce provocari se confrunta antreprenorul zilelor noastre?
• Daca ne referim la aspectele negative ale provocarilor profesionale as mentiona blocajele ce depind de sistem : vidul legislativ, birocratia excesiva, aspecte care de multe ori te fac sa te intrebi daca esti pe drumul bun si mai merita sa continui sa faci ceva pentru tine si societate. Daca ne gandim la aspectele pozitive, recunoasterea serviciilor noastre si a produselor oferite, feed-back-ul beneficiarilor nostri si aspectul financiar, sunt motive sa continuam povestea inceputa in urma cu 20 de ani.

• Care este pentru dvs. angajatul ideal?
• Angajatul ideal este cel care stie sa reprezinte cel mai bine firma, este persoana receptiva care stie sa lucreze si in conditii dificile si sa isi asume responsabilitatea deciziilor in relatia cu clientii care ajung in magazine, oferind cu promptitudine informatii si servicii de calitate.

• Ce reprezinta sportul pentru dvs?

• Sportul este o activitate care ma mentine sanatos si ma relaxeaza in acelasi timp, dupa un efort intelectual sau fizic, este un stil de viata.

• Ati mai practicat si alte sporturi ?
• Da, am mai practicat si practic cu placere de cate ori se iveste ocazia baschetul. Imi place de asemeni sa inot, insa cel mai multi imi place tenis-ul acest sport nobil care se poate practica pana la varste inaintate, este un sport care implica un partener, cu care poti sa discuti aspect legate se viata sociala dar si profesionala.

 

 

Va multumesc pentru disponibilitate si va mai asteptam cu noi vesti si proiecte pe care sa ni le impartasiti si de care sa ne bucuram impreuna.